nexy

Temat: Chroniczna sennosc :(
Mecze sie z tym problemem juz conajmniej 5 lat i nie potrafie pokonac
choroby. Po prostu jestem ciagle senny. Brakuje mi energii. Kazdy kto dluzej
ze mna przebywa zauwaza fakt, ze notorycznie ziewam. Nie wazne ile spie, ile
jem, co jem, czy to zima czy lato, generalnie nie ma dnia abym obudzil sie
wyspany. Próbowałem już kilku sposobów na doliegliwość i żaden nie
podziałał. :( Na dodatek wpędziłem się w straszną depresję z tego powodu, bo
to strasznie rzutuje na życie. Gdzie szukać przyczyny?

Dzisiaj otrzymalem wyniki ogolnych badan krwi. Co mnie zaniepokoilo to to:

Total Bilirubin  2      norma 3-21umol/L
ALT (SGPT)  79     norma  6-48 IU/L
AST (SGPT)   43   norma 10-45 IU/L

Czy to może wpływać na moją chorobę? Czy oznaczają te współczynniki? Dodam
tylko że alkoholu dużo nie pije, papierosy sporadycznie, natomiast dużo
kawy.


Źródło: topranking.pl/1851/chroniczna,sennosc.php


Temat: Chroniczna sennosc :(

Użytkownik Legionnaire <legi0nna@o2.plw wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:e7cngn$de@atlantis.news.tpi.pl...


Mecze sie z tym problemem juz conajmniej 5 lat i nie potrafie pokonac
choroby. Po prostu jestem ciagle senny. Brakuje mi energii. Kazdy kto
dluzej
ze mna przebywa zauwaza fakt, ze notorycznie ziewam. Nie wazne ile spie,
ile
jem, co jem, czy to zima czy lato, generalnie nie ma dnia abym obudzil sie
wyspany. Próbowałem już kilku sposobów na doliegliwość i żaden nie
podziałał. :( Na dodatek wpędziłem się w straszną depresję z tego powodu,
bo
to strasznie rzutuje na życie. Gdzie szukać przyczyny?

Dzisiaj otrzymalem wyniki ogolnych badan krwi. Co mnie zaniepokoilo to to:

Total Bilirubin  2      norma 3-21umol/L
ALT (SGPT)  79     norma  6-48 IU/L
AST (SGPT)   43   norma 10-45 IU/L

Czy to może wpływać na moją chorobę? Czy oznaczają te współczynniki? Dodam
tylko że alkoholu dużo nie pije, papierosy sporadycznie, natomiast dużo
kawy.


Objawem senności jest podwyższony pozim cukru. / hiperglikemia /

Wyniki badań, które Pan podał, nawet najlepszemu lekarzowi nić
nie dadzą.

ABC Badań krwi:
http://serwisy.gazeta.pl/zdrowie/0,51214.html

J.


Źródło: topranking.pl/1851/chroniczna,sennosc.php


Temat: trochę nie na temat-wyniki badań
trochę nie na temat-wyniki badań
Ze względu że moja 2 l. córka jest alergikiem zrobiłam jej prywatnie kilka
badań. Mój pediatra jest na urlopie, a ja się niepokoję bo część wyników
jest niezgodnych z normą.
Będę wdzięczna za zerknięcie i podanie jakie prawdopodobnie mogą być tego
przyczyny.
kreatynina w moczu 50,18 mg/dl
białko cał. 6,73g/dl
albuminy 4,85g/dl
fosfor w surowicy 56,1 mg/l
fosfor w moczu (brak DZM) 502,04 mg/dl
wapń w surowicy 8,94 mg/dl
wapń w moczu (brakDZM) 14,08 mg/dl
żelazo 88,86 ug/dl
AST 38 U/l
ALT 16 U/l
fosfataza alkaliczna 80 U/l
GGTP 9 U/l
sód w surowicy 135,2 mmol/l
potaz w surowicy 4,79 mmol/l
ASO 50,0 IU/ml
OB po. 1 h 10 mm
WBC 11,10 103/ul
RBC 4,58 106/ul
HGB 13 g/dl
HCT 36,9%
MCV 80,5 fl
MCHC 35,4 g/dl
MCH 28,5 pg
RDW 12,6%
PLT 387 103/ul
MPV 8,5 fl
NEUT 2,51 103/ul
NEUT 22,7%
LYMPH 7,24 103/ul
LYMPH 65,3%
MONO 0,58 103/ul
MONO 5,2%
EO 0,25 103/ul
EO 2,3 %
BASO 0,05 103/ul
BASO 0,4%
LUC 0,46 103/ul
LUC 4,2 %

Z góry serdecznie dziękuję i jednocześnie przepraszam że nie na temat, ale
bardzo chciałabym żeby zerknął na to lekarz.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,632,43596700,43596700,troche_nie_na_temat_wyniki_badan.html


Temat: Prośba o interpretacje wyników...
Prośba o interpretacje wyników...
Pani Doktor,
Mój 7-miesięczny synek właśnie skończył brać żelazo, vit B6 i kwas
foliowy (brał przez okres 6 tygodni). Zrobiliśmy wczoraj morfologię
z gospodarką wapniowo fosforową (ma wystające żeberko) i wyniki są
następujące:
Leukocyty 8,8
Erytrocyty 4,02
Hemoglobina 9,9 g/dl
Hematokryt 30,4 %
MCV 75,6 fl
MCH 24,6 pg
MCHC 32,6 pg
Płytki krwi 270
Anizocytoza erytrocytów 14,3 %
LYM% 78,0 %
MXD% 7,0 %
NEU% 15%
RDW-SD 33,8

Fosfaraza alkaliczna 199 IU/I
Wapń 10,71 mg/dl
Fosfor nieorganiczny 4m62 ng/dl
AST 88,20 IU/I
ALT 49,3 U/I
Białko C-reaktywne (CRP) 0,10 mg/l

Będę wdzięczna za interpretację powyższych wyników. Do pediatry mogę
iść dopiero pod koniec tygodnia, a bardzo się niepokoję. Z góry
dziękuję :)

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,103775315,103775315,Prosba_o_interpretacje_wynikow_.html


Temat: ALT AST żelazo
ALT AST żelazo
Witam Pani doktor,
moja Zosia ma 4,5 miesiąca i jest tylko na piersi, jej wyniki to: ALT 53 IU/I, AST 71 IU/I,żelazo 166 ug/dl. Pediatra powiedziała, że ALT i AST są ponad normę i będziemy powtarzać badania. Wyczytałam na Internecie, że w okresie fizjologicznego wzrostu niemowląt widełki ALT i AST są wyższe, tj. 40-200 IU/I. Jak to w końcu jest? Czy to może byc coś niepokojącego? Jak była malutka miała wysokie poziomy bilirubiny związane z żółtaczka pokarmową, zbliśmy to po 2 tygodniach, pediatra twierdzi, że jest to z tym związane.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,97355221,97355221,ALT_AST_zelazo.html


Temat: Obnizone granulocyty, Hgb,Mcv,MCH,MCHC
WBC 9,0 K/uL (4-13)
Granulocyty 28,4 % (30-60)
MID 4,8 %(1,5-15)
Limfocyty 66,8 %(38-70)
RBC 4,86 M/uL(3,5-5)
HGB 10,7 g/l(11,2-14,6)
HCT 33,8 %(33-42)
MCV 69,6 fL(72-89)
MCH 22 pg(24-31)
MCHC 31,7 g/dl(32-37)
RDW 19,7 %(11,5-14,5)
PLT 374 K/uL(140-440)
MPV 6,9 fL(0-99,8)

ALT 15 U/L (0-33)
AST 39 U/L (0-32)
Bilirubina calk. 0,4 mg/dl (0-1)
CRP 0,0 (00-0,5)
Żlazo 81 ug/dl (37-145)

TSH 3,380 ulU/ml (0,270-4,200)

IGE całk. 4 IU/ml (norma dla dzieci 1-5 lat do 60) - zyrtec
odtawiliśmy 2 dni przed podraniem krwi.

Dziecko od urodzenia bierze furaginum i doxar od 5 miesiąca zycia,
ma reflux moczowy obecnie II st(badana we wrześniu 2008)

W nawiasach podałam normy.
Z góry dziękuję



Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,92370822,92370822,Obnizone_granulocyty_Hgb_Mcv_MCH_MCHC.html


Temat: próby wątrobowe- proszę o interpretację
próby wątrobowe- proszę o interpretację
Witam dziewczyny!

Ze względu na fakt, iż długo stosuję już tableki antykoncepcyjne lekarz
polecił mi zrobić próby wątrobowe. Mam wyniki, lecz przyznam szczerze, że nie
mogę doszukać się w internecie ich dokładnych interpretacji.
Czy któraś z Was (z tych, które się znają) może rzucić okiem i powiedzieć czy
wszystko jest wporządku? Z góry dziękuję

Bilirubina całkowita 0,5 mg/dL
Transaminaza GOT/AST 12 IU/L
Transaminaza GPT/ALT 4 IU/L

Ratio APTT 0,94
APTT 28,2 sec

INR 1,16
Czas protrombinowy/PT 11,9 sec
Wsk. protrombinowy/ QUICK 87 %


dziękuję i pozdrawiam.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,71278729,71278729,proby_watrobowe_prosze_o_interpretacje.html


Temat: Prosze o rade jedrucha, wszystkich
Prosze o rade jedrucha, wszystkich
jak juz pisałam moja mama ma raka jelita grubego jest po operacji 1
rok . wszystkie wyniki były w normie marker CEA- wynosił z dnia
28.11.2007 r-1,50 a wyniki badań 11.28.2007r bilirubina 0.94
AST-27,ALT-30
Wynikiz sierpnia były takie: AST-26, ALT-26, Gamma GT - 81,4 IU/L a
norma jest do 38,bilirubina 0,83
wszystko wzrasta
moze to przezuty do wątroby ! prosze o pomoc
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37372,72726589,72726589,Prosze_o_rade_jedrucha_wszystkich.html


Temat: Proszę o pomoc
Proszę o pomoc
moja mama ma raka jelita grubego , jest po operacji i chemii
wyniki badań do tej pory były oki!
teraz
AST-26, ALT-26 i szok Gamma GT - 81,4 IU/L a norma jest do 38
nic nie moge zrozumieć ! jak to się ma do siebie
pozostałe badania w normie bilirubina 0,83.Ob-15 mm,
co to oznacza
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37372,69527316,69527316,Prosze_o_pomoc.html


Temat: Bóle stawów skokowych, kolanowych i nadgarstkowyc
Bóle stawów skokowych, kolanowych i nadgarstkowyc
Mam 29 lat. Oto wyniki moich badań:
WBC 11.3 k/ul
NEU 7.75 68.7 %N
LYM 2.41 21.4 %L
MONO 1.00 8.87%M
EOS .028 .248%E
BASO .089 .785 %B
RBS 4.54 M/ul
HGB 12.7 g/dl
HCT 36.9 %
MCV 81.3 fl
MCH 27.9 pg
MCHC 34.3 g/dl
RDW 16.0 %
PLT 547. k/ul
MPV7.26 fl
OB 45
MOCZNIK 13 mg/dl
RF 4.5 IU/ml
CRP 56.6 mg/l
ALT 6 U/L
AST 14 U/L
Odczyn Waalera-Rose'go <8 IU/ml
Mocz dobry
anty-CCP 3.6 RU/ml
Przeciwciała przeciwjądrowe ANA o typie świecenia homogennym i
mianie 160
Proszę o diagnozę.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,923,82272721,82272721,Bole_stawow_skokowych_kolanowych_i_nadgarstkowyc.html


Temat: Pytanie apropo wynikow
Przed 8 mies. dowiedzialem sie o tym, ze jestem nosicielem HCV.
Najprawdopodobniej zarazilem sie zaraz po urodzeniu podczas transfuzji krwi.
Obecnie mam 31 lat, wzrost 178 cm, waga: 76-78 kg. Wyniki z biopsji wykazaly, ze
watroba znajduje sie w II stopniu fibrozy, stan zapalny II stopnia. Wczesniejsze
badania: chroniczny HCV genotyp IB, 2,8 Mio.IU/ml. Proby watrobowe AST: 98; ALT:
197; Gamma GT: 68;
a takze podwyzszona Ferritin na 248ng/ml. Prosze o opinie mojego stanu, a takze
mozliwosci leczenia.
Z gory dziekuje i pozdrawiam
Ivan
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,690,29049264,29049264,Pytanie_apropo_wynikow.html


Temat: HCV Ab dodatni, próby wątrobowe w normie
HCV Ab dodatni, próby wątrobowe w normie
Właśnie wczoraj odebrałam wyniki:
Transaminaza GOT/AST wynik:20 IU/L norma: 5 do 34
Transaminaza GPT/ALT wynik:20 IU/L norma: poniżej 55

HBs Ag wynik: 0,74 S/N (-) norma: poniżej 2,00
HCV Ab / przeciwciała wynik: 1,15 S/CO (+) norma: poniżej 1,00

Zostałam skierowana na podstawie niewielkich przemijających bóli
stawowo-mięśniowych. Innych objawów nie mam. Podejrzewam też boreliozę (na
razie wszystkie serologie - ELISA, WB - ujemne ale objawy rozpoczęły się kilka
dni po ukąszeniu przez kleszcza. Nie wykluczam też zakażenia chlamydią.

Bardzo proszę o próbę interpretacji (Czy może to być HCV, jak bardzo
prawdopodobne, w jakim stadium, czy przyczyną może być grzybica po kuracji
antybiotykowej). Wizytę u zakaźnika mam umówioną za tydzień. Może warto by
było przed tą wizytą zrobić jeszcze jakieś badania?

Z góry dziękuję za odpowiedź
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,690,55716949,55716949,HCV_Ab_dodatni_proby_watrobowe_w_normie.html


Temat: prosze o interpretacje wynikow....
prosze o interpretacje wynikow....
WITAM SERDECZNIE. STWIERDZONO U MNIE PRZEWLEKLE WZW B . ODEBRALAM WYNIKI
BADAN JEDNAK NA WIZYTE W PORADNI HEPATOLOGICZNEJ MUSZE TROCHE POCZEKAC.
BARDZO PROSZE O INTERPRETACJE WYNIKOW . OTO ONE: HBS AG -dodatni. Anty-Hbs-
ujemny, HBe AG ujemny, Anty-Hbe - dodatni, AST- 25U/l ALAT- 32 U/l oraz HBV
DNA ilosciowo 8400 IU/ ml. Najbardziej chodzi mi o ten wynik ilosciowy HBV bo
to podobno przelicza sie na jakies potęgi . Dziekuje za informacje
pozdrawiam .
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,690,63739995,63739995,prosze_o_interpretacje_wynikow_.html


Temat: Podwyzszone poziomy AST/ALT a grypa zoladkowa
Podwyzszone poziomy AST/ALT a grypa zoladkowa
Bardzo prosze o pomoc - ide na planowana operacje tarczycy, lekarz przed
operacja polecil mi wykonac badania krwi, i transaminaza AST wyszla mi 51
IU/l (norma ponizej 4o) a ALT 72 (norma ponizej 41).
Niecale 2 tygodnie temu przeszedlem grype zoladkowa z silna biegunka, trzy
dni dochodzilem do siebie, a jescze przez nastepny tydzien mialem zgage? Czy
grypa mogla miec wplyw na podwyzszone wyniki transaminazy? aha ostatnio
bralem aspiryne i coldrex ze wzgledu na lekkie przeziebienie, poza tym czuje
sie swietnie, nigdy nie mialem problemow zoladkowo/brzusznych


Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,51662992,51662992,Podwyzszone_poziomy_AST_ALT_a_grypa_zoladkowa.html


Temat: O co chodzi z tymi wynikami ??
O co chodzi z tymi wynikami ??
Martwi mnie ALT, AST, GGTP no i ASO.

ALT - 190.0 U|I (5,0-32,0)
AST - 108,0 U|I (5,0-31,0)
GGTP - 285,0 U|I (10,0-66,0)
Odczyny lateksowe
ASO - 200-400 U/L (1-200)
i
ASO ilościowo 600,0 IU/ml (0,0-200,0)

Może ktos sie na tym zna ??

Pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,28822859,28822859,O_co_chodzi_z_tymi_wynikami_.html


Temat: Podwyższony poziom AFP - pilne
Podwyższony poziom AFP - pilne
Pani doktor, jakiś czas temu pisałam do Pani w sprawie mojej
córeczki, u której zdiagnozowano lewostronny połowiczy przerost
ciała. (forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
f=907&w=90961909&a=90987232)
Zgodnie z zaleceniem genetyka córeczka ma co 3 mies. wykonywane usg
brzuszka - do tej pory każde usg wypadało pomyślnie.
Pod koniec lutego zlecono nam (na moją prośbę)po raz pierwszy
profilaktycznie zbadanie poziomu AFP; wynik mieliśmy otrzymać
podczas kolejnej wizyty u nefrologa po kontrolnym badaniu usg.
Niestety z powodu urlopu pani doktor, a następnie choroby córeczki
wizyta u nefrologa nastąpiła dopiero pod koniec kwietnia.
Wtedy też okazało się, że poziom AFP jest znacznie podwyższony
(196,74 IU/ml - wynik z 17.02). Badanie wykonane 15.04 wykazało na
szczeście znaczny spadek poziomu AFP - 81,13 IU/ml. Usg jamy
brzusznej z 16.04 prawidłowe (wątroba bez zmian ogniskowych; nerki
bez cech złogów i zastoju moczu; nadnerczy w badaniu usg nie
uwidoczniono). Pani hematolog po wykonaniu dodatkowych badań krwi
(ALT, AST, LDH, morfologia z rozmazem) i po konsultacji
telefonicznej z Kliniką Onkologiczną w Zabrzu wstrzymała się na
razie z odsyłaniem córeczki na dodatkowe badania do kliniki i
zaleciła wykonanie za miesiąc poziomu AFP (oraz LDH, B-HCG i
morfologia z rozmazem).
Czy pani doktor spotkała się juz z podobną sytuacją? Czy spadający
poziom AFP to dobry znak? Czy mozna wyjaśnić, dlaczego był tak
wysoki dwa miesiące temu? A może jednak już na tym etapie córeczka
powinna zostać dokładniej przebadana? Bardzo proszę o szybką
o9powiedż;)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,94218138,94218138,Podwyzszony_poziom_AFP_pilne.html


Temat: Wyniki CK ponad normę?
Wyniki CK ponad normę?
Dzień dobry, mam pytanie :
Moja 8,5 letnia córka dwa tyg. temu miała infekcję wirusową zaczęło się w
niedzielę temp. 38,8 st. i katarem, temperatura jeszcze utrzymywała się przez
poniedziałek, dostała okropnego kataru a we wtorek doszedł kaszel ale już bez
temperatury. W środę po przebudzeniu się rano córka miała problem ze staniem
na nogach, bardzo bolały ją łydki i nie mogła wyprostować nóg, stopniowo przez
cały dzień " rozchodziła się" i na wieczór już nie bolało. Następnego dnia
rano było to samo znowu problem stania na nogach i stopniowe powracanie do do
formy. W piątek rano już wszystko było dobrze, byliśmy u lekarza, gardło
brzydkie i pani doktor po tych uwagach z nogami dała nam skier. na badania
labor. Wieczorem odebrałam wyniki okazało się że ALT 67 IU/L a AST 210 IU/L
oraz CRP 4 mg/l i ASO 632 IU/ml. Pani dokt. dała skier. do szpitala zakaźnego
ze względu na podwyższone wyniki wątrobowe z podejrzeniem mononukleozy zak. W
szpitalu po obejrzeniu córki i badaniu lekarka stwierdziła że to nie jest
mononukleoza a po moich uwagach odnośnie bólu nóg stwierdziła że przy
zapaleniechach mięśni też są wysokie wyniki wątrobowe i kazała powtórzyć za
kilka dni badania i dodatkowo zrobić CK. W zeszłą środę zrobiliśmy powtórne
badania i ALT i AST są już w normie natomiast to CK 169 mg/dl przy normie
25-135. I tu moje pytanie co dalej powinnam z tym zrobić? czy taki wynik ponad
normę to coś złego, czy to jeszcze skutek przebytej infekcji? Dzwoniłam do
poradni zapalenia mięśni przy szpitalu Banacha ale tam mi powiedziano że żeby
dostać się na konsultację trzeba mieć skierowanie od specjalisty: neurologa
albo reumatologa i zapisy dopiero w kwietniu. Co powinnam zrobić żeby nie
przeoczyć jakiejś zaczynającej się choroby? Czy biegać po tych wszystkich
specjalistach i zapisać się do tej poradni? bardzo proszę o radę.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,91764654,91764654,Wyniki_CK_ponad_norme_.html